Vuoden Käsityönopettaja äänestysohjeet
Äänestys tapahtuu siten, että jokainen jäsenyhdistys ja Liiton hallitus yhdessä laittavat ehdokkaat järjestykseen siten, että:
nro 1 eli hänet haluamme Vuoden Käsityönopettajaksi = 3 pistettä nro 2 = 2 pistettä nro 3 = 1 pistettä
| esimerkkitapaus: Narnian käsityönopettajat ry:n äänet:
|
Pisteet ilmoitetaan sähköpostilla Liiton toimistolle (toimisto[ät]kasityonopettajienliitto.fi) 21.9. klo 15 mennessä. Äänet laskee järjestösihteeri. Tasatilanteessa Liiton hallitus päättää kumpi kahdesta valitaan Vuoden Käsityönopettajaksi.
Vuoden Käsityönopettaja 2025 ehdokkaat
Sanna Goman

Pohjois-Suomen Käsityönopettajien yhdistyksen Sanna Goman on työskennellyt 16 vuoden ajan perusopetuksen käsityön, kuvataiteen ja STEAMin opettajana. Viimeiset 10 vuotta hän on työskennellyt Ylikiimingin koululla Käsityön ja Kuvataiteen opettajana.
Sanna on ollut Tekstiiliopettajaliiton jäsen vuodesta 2005 lähtien ja hän on myös Pohjois-Suomen Käsityönopettajien yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja. Tätä tehtävää hän on tehnyt jo 9 vuotta, sihteerinä 4 vuotta ja yhteensä hän on työskennellyt 17 vuotta paikallisyhdistyksen hallituksessa.
Sanna on kehittänyt yhdistyksen toimintaa pitkäjänteisesti ja ollut mukana myös yhdistyksen nimenvaihtoprosessissa. Yhdistyksestämme tuli vuonna 2021 Oulun seudun tekstiiliopettajien sijaan koko Pohjois-Suomen käsityönopettajien yhdistys. Koska toiminta-alueemme on valtavan laaja, on Sanna myös tuonut koronavuosien yhteydessä etä- ja hybiridikokoukset mahdolliseksi yhdistyksemme toimintaan, jolloin myös kauempana asuvilla jäsenillä on ollut mahdollisuus osallistua yhdistyksemme kokouksiin ja pajoihin.
Pohjois-Suomen Käsityönopettajat ry järjestää tänä vuonna syyspäivät Hailuodossa, ja tämän viikonlopun järjestelyistä vastaa erityisesti Sanna. Sanna on ollut järjestelyissä suuri voimavara, kaikkien lankojen kannattelija ja samoin edellisissä Oulun syyspäivissä vuonna 2017 Sanna oli järjestelyissä suuressa roolissa yhdistyksen sihteerinä.
Sannan puheenjohtajuuden aikana yhdistys on järjestänyt muun muassa käsityönopettajien käsitöistä Flow-näyttelyn Oulun kaupunginkirjastolla, toteuttanut jäsenilleen vuosittain perinteisen jokiseminaarin Oulujoella saunalautalla, järjestänyt erilaisia kädentaitoja kehittäviä ja monimateriaalisia pajoja, kuten kukansidontaa, muruharjojen sitomista ja olemme tutustuneet esimerkiksi myös hartsiin ja betoniin käsityömateriaaleina. Olemme myös yhdistyksen nimissä toteuttaneet Sannan innostamana taiteiden yössä korupajoja ja päässeet tutustumaan useisiin Oulun seudun ja lähikuntien uusiin koulurakennuksiin ja käsityötiloihin Sannan puheenjohtajuuden aikana.
Sanna osallistuu säännöllisesti myös omaa aineenhallintaansa kehittäviin koulutuksiin, sekä uudistaa oppiaineensa sisältöjä oppilaita kiinnostaviin aihepiireihin. Sannan motto oppilaille onkin: “Uskalla kokeilla uutta, sillä vain rohkeasti kokeilemalla oppii uusia tietoja ja taitoja!”
Työpaikalla Ylikiimingin koululla Sannaa kutsutaan “mahdollistaja-hamsteriksi” - sillä kun kollega kysyy jotain tarviketta tai esittää jonkin ongelman, ei kulu kauaakaan, kun Sannalla on esittää joku ratkaisu ja puuttuva tarvike tai materiaali on toimitettu kysyjälle.
Sannan harrastukset liittyvät myös käsitöihin. Aina pitää olla joku käsityö kesken, jota voi jatkaa vaikka televisiota katsellessa.
Sanna on opiskellut ennen käsityönopettajan uraansa ompelijaksi Oulun Käsi- ja Taideteollisuus oppilaitoksessa, vaatesuunnittelijaksi Lapin Yliopistossa ja on myös valtavan taitava ja kiinnostunut ottamaan uudet tekniikat ja materiaalit haltuunsa. Sanna on myös kannustava ja positiivinen esimerkki kollegoilleen ja innostaa toisetkin kokeilemaan!
Sannan saattaa tavata myös autourheilun parissa, kun perheen miesväki harrastaa rallia. Sannasta onkin kehittynyt perheen ralliharrastuksen myötä myös autojen taitava teippaaja. Toisaalta Sannan saattaa tavata myös vääntämässä Cheer Dance joukkueelle nutturoita kisapaikalla. Lopun vapaa-aikansa Sanna pyhittää kirjoille ja hän onkin intohimoinen lukija ja saattaa uppoutua kirjojen maailmaan pidemmäksi aikaa omaa aikaa saadakseen.
Annamari Pyöriä

Annamari on reilun parikymmenvuotisen opettajauransa aikana opettanut lapsia, nuoria, aikuisia, senioreita, kehitysvammaisia sekä maahanmuuttajia. Opetuspaikkoina ovat olleet vaihdellen taiteen perusopetus, vapaa sivistystyö, perusopetus ja kehitysvammaisten työtoiminta. Erilaiset opetusryhmät ovat olleet uran rikkaus, sillä ne ovat opettaneet häntä arvostamaan erilaisia oppijoita ja erilaisia tapoja oppia. Erityispedagogiikan sivuaineopinnot ovat olleet ahkerassa käytössä käytännön opetustyössä, sillä jokainen oppija hyötyy asiakokonaisuuksien pilkkomisesta ja struktuurista. Annamarin positiivinen asenne, vahva aineosaaminen sekä oppijoiden kuvailemat lehmänhermot ovat saattaneet valmiiksi niin gaala-asuja kuin isoja näyttelykokonaisuuksiakin.
Annamari toimii Nurmijärven Opiston koulutuspäällikkönä ja opistoon perustamansa Nurmijärven käsityökoulun johtajana. Vapaa sivistystyö ja käsityön taiteen perusopetus ovat vieneet hänen sydämensä ja hän nostaa näiden koulutusalojen käsityönopetusta esiin ahkerasti edunvalvontatyössään. Annamari on toiminut kuusi vuotta Tekstiiliopettajaliiton hallituksessa, aina viime vuoden loppuun asti. Hallitusvuosista viisi ensimmäistä hän toimi liiton varapuheenjohtajana ja neljä vuotta taloustoimikunnan puheenjohtajana. Hänet tunnetaan liiton hallituksessa tarkkana talousasioiden käsittelijänä sekä yhdistyslainsäädännön tuntijana. Hallitustyöskentelyssä hänen mukaansa parasta oli päästä yhdessä ideoimaan ja järjestämään jäsenistölle täydennyskoulutuksia (KUT-seminaari, Käsityökiertue ja SÄKÄT) ja edistämään käsityön asemaa maanlaajuisesti. Tällä hetkellä Annamari toimii hallituksen ulkopuolisena jäsenenä edunvalvontatoimikunnassa.
Nykyisessä työtehtävässään taitoaineiden esihenkilönä Annamari tukee opettajatiimiään opetuksen järjestämisessä ja pedagogisissa ratkaisuissa. Hän on ollut järjestämässä opettajille Erasmus-liikkuvuushanketta Barcelonan Fab Labiin, ideoimassa ja mahdollistamassa muita täydennyskoulutuksia sekä luomassa yhteistyötä lähiopistojen kanssa. Viikoittain Annamari käy mielenkiintoisia keskusteluja opettajien kanssa opetuksen tavoitteista ja käytänteistä sekä opiskelijoiden toiveista. Tänä keväänä on muun muassa keskusteltu siitä, miten koulutusmuodossa, jossa opiskelija voi helposti äänestää jaloillaan, säilytetään opettajan auktoriteetti. Omassa opetuksessaan Annamari korostaa kokemuksellisuutta, kokeilut ja prototyypit ovat osa tekniikoiden oppimista. Soveltaminen ja uudenlaisten osa-alueiden integroiminen on vahvasti mukana opetuksessa, sillä siten Annamarin mukaan opitaan mahdollisimman laaja-alaisesti ja inspiroivasti uutta.
Sari Siekkinen-Vappula

Sari on toiminut käsityönopettajana Helsingin kaupungin yläkouluissa lähes 30 vuoden ajan. Nyt hän opettaa Kruununhaan yläasteen koulussa. Sari on kokenut, luova, ja yhteistyökykyinen käsityönopettaja, joka on kehittänyt itseään ja ainettamme vuosikymmenten ajan.
Monipuolisuus näkyy myös Sarin opinnoissa. Hän valmistui tekstiilityönopettajaksi vuonna 2000. Valmistumista ennen hän suoritti kuvataiteen opettajaopinnot. Lisäksi Sari on opiskellut muotoilukasvatusta. Muotoilukasvatusopintoja alettiin järjestämään opettajille 2000-luvun alussa ja siitä lähtien muotoilukasvatus on ollut osana Sarin opetusta. Hän onkin ollut ensimmäisten opettajien joukossa, jotka ovat tuoneet muotoilukasvatusta peruskouluun.
Tällä hetkellä Sarin opetettavia aineita käsityön lisäksi ovat design ja kuvataide. Design-linja on kaikille alueen oppilaille suunnattu koulun sisäinen painotus, jota Sari on ollut kehittämässä. Designin opetus sisältää käsityötä ja kuvataidetta, muotoilukasvatusta painottaen. Opetuksessa lähdetään liikkeelle pienistä ohjatuista muotoiluprosesseista sekä protoista ja edetään isompiin projekteihin kasvattaen oppilaan oman designin osuutta. Design-linja tekee myös yhteistyötä koulun tanssi- ja musiikkipainotuksien kanssa esityksissä ja ilmiöissä.
Design-linjan lisäksi Sari on ollut kehittämässä oman koulun kulttuuripolkua. Sari näkeekin kulttuurikasvatuksen tärkeänä osana peruskoulun toimintaa ja arkea. Sari on kollegoiden kanssa vienyt oppilaiden osaamista esille Designmuseoon (nyk. Arkkitehtuuri- ja designmuseo) ja toteuttanut yhteistyöprojekteja sekä näyttelyitä. Yksi näistä yhteistyön projekteista “Hippaaks? – pelisuunnittelua” löytyy Opinkirjon Matka tuotemuotoiluun – Opas opettajille -kirjasta.
Sari on ollut koko uransa Helsingin seudun käsityönopettajat ry:n jäsen ja toiminut aktiivisena hallituksessa 13 vuoden ajan. Hallituksessa ollessaan hän veti yhdistyksen projekteja ja oli innovatiivinen toimija järjestetyissä tapahtumissa. Hän on jakanut osaamistaan käsityön ja designin suunnittelun opetuksesta, ollut mukana tekemässä Hyvä Sauma -kirjasarjan kolmea teemakirjaa ja ohjannut käsityön opetusharjoittelijoita. Nykyään Sari osallistuu aktiivisesti yhdistyksen järjestämille kursseille sekä Helsingin eri museoiden opettajille järjestettävään toimintaan ja koulutuksiin.
Käsityön iloa ja innostusta Sari on jakanut oppilaiden lisäksi omille kollegoilleen 20 vuoden ajan “kässäkerhossa”. Yhdessä tekeminen ja oppiminen on työhyvinvointia parhaimmillaan. “Kässäkerholla” Sari pitää myös yllä omaa ammattitaitoaan. Vaatteiden suunnittelu ja ompelu onkin Sarista mieluisinta käsitöiden tekemistä. Tätä hän mielellään opettaa myös oppilailleen. Tänä vuonna “Muoti ja vaatteet” onkin ollut hyvin suosittu käsityön valinnaisaine.
Sarin oppitunneilla oppilaslähtöisyys, oppilaan omat valinnat, tavoitteet ja vahvuudet ovat tärkeässä roolissa. Näihin ja periksiantamattomuuteen kannustaen Sari luo oppilaille tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Opetuksessaan Sari korostaa elämän ja työelämän taitoja: ideointi-/suunnittelukykyä, yhteistyötaitoja, prosessiajattelua ja portfoliotyöskentelyä. Opituista kädentaidoista ja tekniikoista jää elämään jälki, jonka oppilaat voivat heti tai myöhemmin tulevaisuudessa hyödyntää voimavaraksi.
Omilta oppilailta kuultua: “Sari on tiukka, mutta mukava ope!” ja “Sari on kannustava ja avulias ope!”. Nämä ovat juuri sitä, mitä Sari opettajana haluaakin kuulla.